Zakład Produkcyjny SANPROBI to najnowocześniejszy w Europie zakład przeznaczony do konfekcjonowania produktów probiotycznych.
Został wpisany do rejestru producentów żywności i działa w oparciu o system zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP. W rzeczywistości został jednak zaprojektowany i zbudowany według norm przewidzianych dla produkcji produktów leczniczych, a zatem spełnia normy farmaceutyczne (tj. wymogi GMP).
Produkcja została zaplanowana i zorganizowana w taki sposób, aby możliwie maksymalnie ograniczyć wpływ czynników negatywnie działających na stabilność i jakość zawartych w produktach finalnych szczepów bakterii, tj. wilgotność i temperaturę.
Szczególną uwagę przywiązuje się w Zakładzie także do ochrony produktów finalnych przed zanieczyszczeniami, w tym także zanieczyszczeniami krzyżowymi, wobec czego w Zakładzie stosuje się urządzenia i procedury zapewniające czystość na poziomie farmaceutycznym (farmaceutyczna klasa D). Stosowane są filtry HEPA 13, a także kaskada ciśnień pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami, aby zapobiegać przemieszczaniu się pyłu probiotycznego.
Obejmuje korytarz komunikacyjny, pomieszczenie socjalne, szatnie “brudne”, łazienki, magazyny odpadów, kapsułek, folii, opakowań, produktu końcowego i produktu odrzuconego, komorę przyjęć, chłodnię, pomieszczenie do sezonowania probiotyków, pomieszczenie gospodarcze i komorę ekspedycyjną.
Obejmuje szatnie “czyste”, śluzę osobową i materiałową, pakownię i pomieszczenie sanitarno-higieniczne.
Obejmuje śluzę osobową i materiałową, korytarz komunikacyjny, myjnię, pomieszczenie do kapsułkowania i blistrowania oraz magazyn środków czystości.
W całym Zakładzie zastosowano rozbudowany system wentylacyjno-klimatyzacyjny pozwalający na kontrolowanie parametrów temperatury i wilgotności oraz zastosowano inne szczególne rozwiązania.
W całej strefie czystej temperatura utrzymywana jest na poziomie 20°C z maksymalnym odchyleniem +/- 5°C.
W całej strefie czystej zastosowano kaskadę ciśnień w celu wyeliminowania zanieczyszczeń, tj. w szczególności przemieszczania się pyłu probiotycznego pomiędzy pomieszczeniami.
W całej strefie czystej wilgotność utrzymywana jest na poziomie poniżej 40%. Parametr ten jest niewątpliwie ponadstandardowo wyśrubowany ze względu na potrzebę ochrony bakterii probiotycznych, które są wrażliwe na wilgoć.
W całej strefie czystej zastosowano filtry HEPA 13 pozwalające utrzymywać czystość powietrza jak w zakładach farmaceutycznych w klasie D.
W chłodni temperatura powietrza utrzymywana jest na poziomie 2-8°C.
Wszystkie parametry systemu wentylacyjno-klimatyzacyjnego są stale kontrolowane elektronicznie.
Zakład Produkcyjny SANPROBI wyposażony został w najnowocześniejsze urządzenia pochodzące od renomowanych producentów tworzących urządzenia dla przemysłu farmaceutycznego.
Przemieszczanie ze strefy szarej do strefy czystej poddane jest procedurze ochronnej i wymaga dwukrotnej zmiany odzieży ochronnej, zmiany obuwia, używania czepków na włosy, maseczek ochronnych oraz każdorazowo mycia i dezynfekcji rąk.
Do strefy czystej wejść mogą jedynie osoby za zgodą Dyrektora Zakładu, który wyznacza osobę towarzyszącą, zatrudnioną w danym obszarze Zakładu. Wyznaczona osoba jest odpowiedzialna za bezpieczeństwo gości i przeszkolenie ich w zakresie zasad poruszania się i stosowania odzieży ochronnej.
Do obszarów produkcyjnych strefy czystej mogą wejść tylko osoby posiadające aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. W przypadku braku książeczki zdrowia dla osób wizytujących, gości i służb technicznych dopuszcza się podpisanie oświadczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Oświadczenie jest ważne przez 3 miesiące od daty podpisania.