Kierownik Laboratorium Kontroli Jakości w Centrum Badawczo-Rozwojowym Sanprobi
Dr Joanna Śliwa-Dominiak jest doświadczoną mikrobiolog, absolwentką Uniwersytetu Szczecińskiego, gdzie uzyskała stopień doktora nauk biologicznych. Jej prace badawcze koncentrują się na analizie szczepów bakterii probiotycznych oraz metodach ich identyfikacji i oceny skuteczności działania. W swojej karierze dr Śliwa-Dominiak realizowała liczne projekty badawcze, wykorzystując klasyczne techniki mikrobiologiczne, jak hodowle bakteryjne, a także zaawansowane metody biologii molekularnej oraz cytometrii przepływowej. Współpracuje z międzynarodowymi ekspertami, w tym z University College Dublin oraz Purdue University, nad nowymi metodami oceny mikroorganizmów.
Jest również autorką licznych publikacji naukowych oraz wystąpień konferencyjnych krajowych i zagranicznych dotyczących mikrobiologii oraz mikroorganizmów probiotycznych, a jej badania przyczyniają się do poszerzenia wiedzy na temat efektywności działania szczepów probiotycznych oraz stabilności probiotyków. Dr Śliwa-Dominiak prowadziła badania nad nowymi metodami oceny mikrobiologicznej probiotyków, co zaowocowało opracowaniem innowacyjnych rozwiązań w zakresie monitorowania jakości tych produktów. Jej doświadczenie w łączeniu klasycznych i nowoczesnych metod mikrobiologicznych daje unikalne możliwości w rozwoju nowych technologii badawczych.
W SANPROBI dr Śliwa-Dominiak pełni funkcję kierownika Laboratorium Kontroli Jakości, gdzie odpowiada za prowadzenie badań nad nowymi szczepami bakterii probiotycznych, monitorowanie jakości i stabilności produktów probiotycznych, ich czystość mikrobiologiczną oraz ocenę liczebność bakterii. Prowadzi także wdrożenia i walidację nowych metod badawczych oraz nadzoruje procesy kontroli jakości na różnych etapach produkcji, co zapewnia najwyższe standardy bezpieczeństwa i skuteczności produktów SANPROBI.
Wybrane publikacje naukowe:
- Wlaź P., Wiater A., Majewska M., Wyska E., Grąz M., Śliwa-Dominiak J., Gapińska N., Socala K. Effect of dietary supplementation with Lactobacillus helveticus R0052 on seizure threshold and antiseizure potency of sodium valproate in mice. Psychopharmacology, 241, 327-340 , 2024. https://doi.org/10.1007/s00213-023-06489-2
- Sielatycka K., Śliwa-Dominiak J., Radaczyńska M., Juzwa W., Kaczmarczyk M., Marlicz W., Skonieczna-Żydecka K., Łoniewski I. Dynamics of Active Fluoresecent Units (AFU) and water activity (aw) changes in probiotic products – pilot study. Foods, 12 (21), 4018, 2023. https://doi.org/10.3390/foods12214018
- Skonieczna – Żydecka K., Kaźmierczak – Siedlecka K., Kaczmarczyk M., Śliwa-Dominiak J., Maciejewska D., Janda K., Stachowska E., Łoniewska B., Malinowski D., Borecki K., Marlicz W., Łoniewski I. The effect of probiotics and synbiotics on risk factors associated with cardiometabolic diseases in healthy people – a systematic review and meta-analysis with meta-regression of randomized controlled trials. J. Clin. Med., 9(6), 1788, 2020. https://doi.org/10.3390/jcm9061788