W tym odcinku dietetycy Stowarzyszenia Spożywo rozmawiają o nieswoistych chorobach zapalnych jelit: chorobie Leśniowskiego-Crohna i Wrzodziejącym Zapaleniu Jelita Grubego. T o choroby o podłożu immunologicznym, środowiskowym i genetycznym. Charakteryzują się bólami brzucha, krwistymi lub tłuszczowymi biegunkami i utratą masy ciała. Objawy te mogą się nasilać przy źle dobranej diecie. Dietetycy poruszają temat diagnostyki, leczenia żywieniowego i suplementacji w tych jednostkach.

W odcinku poruszane są m.in. następujące zagadnienia:

  • Jak rozróżnić zespół jelita nadwrażliwego (IBS) od Crohna i WZJG?
  • Gdzie leżą przyczyny chorób jelit?
  • Co wchodzi w zakres diagnostyki przy NChZJ?
  • Jak wygląda badanie kapsułką endoskopową i czy warto się na nie zdecydować?
  • Czy choroby zapalne jelit mogą wiązać się z niedoborami składników odżywczych?
  • Jaką dietę zastosować w nieswoistych chorobach zapalnych jelit? 
  • Czy aktywność fizyczna szkodzi czy pomaga przy stanach zapalnych? 
  • Jakie suplementy i probiotyki mogą pomóc uregulować pracę jelit?