Żywienie w okresie stresu ma ogromne znaczenie. W tym odcinku dietetycy Stowarzyszenia Spożywo rozmawiają z dr n. med. Kariną Ryterską, która opowiada, jak zadbać o siebie w sytuacjach przewlekłego obciążenia organizmu stresem. 

W odcinku poruszane są m.in. następujące zagadnienia:

  • Które niedobory żywieniowe wpływają na gorszą odpowiedź na stres?
  • Czy w stresie mamy do czynienia ze stanem zapalnym?
  • Psychosomatyka – Jakie objawy w ciele świadczą o stresie?
  • Jak zredukować stres przy pomocy aktywności fizycznej i technik oddechowych?
  • Jak naturalnie pobudzić wydzielanie oksytocyny i serotoniny?
  • Na czym polega metoda Wima Hofa?
  • Jaki związek ma stres z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi chorobami przewodu pokarmowego?
  • Co warto suplementować: adaptogeny, psychobiotyki, witaminy?