To autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której zachodzą nieprawidłowe reakcje układu odpornościowego. Dzieje się tak pod wpływem spożycia glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu).

Objawy:

  • biegunki tłuszczowe lub wodniste;
  • utrata masy ciała, chudnięcie, objawy niedożywienia;
  • ból brzucha;
  • zaburzenia rozwoju, zmiana usposobienia, niski wzrost, brak masy mięśniowej, utrata apetytu, wzdęty brzuch (u dzieci).

Celiakia nieklasyczna – postać celiakii bez zespołu złego wchłaniania (biegunek, chudnięcia). W tej wersji występuje zdecydowanie częściej, u większości chorych (kilkadziesiąt procent) i dotyczy głównie objawów pozajelitowych.

Diagnostykę należy rozpocząć od konsultacji z lekarzem rodzinnym. Lekarz powinien skierować nas badania z krwi – oznaczenie liczby przeciwciał przeciw tkankowej transglutaminazie typu 2 (anty-TG2). Lekarz może zalecić wykonanie dodatkowych badań przeciwciał lub genetycznych. Wykonywana jest także biopsja jelita cienkiego, by określić czy doszło do zaniku kosmków jelitowych.

W odróżnieniu od większości chorób w celiakii nie ma możliwości zastosowania postępowania farmakologicznego. Stosowaną metodą leczenia jest bezwzględne stosowanie diety bezglutenowej. Podstawową zasadą tej diety jest całkowite wykluczenie produktów zawierających gluten.