Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu pobudzenia rozwoju mikrobioty. Przez to, że jest oporna na działanie enzymów trawiennych, trafia do jelita, gdzie zajmują się nim bakterie jelitowe. Prebiotyk nie zawierają żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące ich wzrost – to odróżnia go od probiotyku!

W organizmie odgrywa ważną rolę, m.in.: 

  • przyspiesza procesy gojenia i regeneracji nabłonka jelitowego,
  • pozwala utrzymać prawidłowe pH w jelicie, co ogranicza wzrost bakterii chorobotwórczych,
  • jest pożywką dla dobrych bakterii, a przy tym hamuje rozwój patogenów,
  • wspiera metabolizm glukozy i białek w wątrobie.

Wśród prebiotyków wyróżniamy:

  • fruktooligosacharydy – cebula, szparagi, pszenica, banany, ziemniaki i miód;
  • inulina – cykoria, cebula, czosnek, topinambur, pomidory, karczochy, banany, pszenica.

Te dwa prebiotyki znajdują w produkcie Sanprobi Super Formula.Więcej informacji: http://metabolika.pl/probiotyki-prebiotyki-synbiotyki-psychobiotyki/