Z przyjemnością informujemy, że właśnie została uruchomiona strona akkermansia.pl, gdzie można nabyć nowy produkt SANPROBI® Premium The Akkermansia CompanyTM. Jest to jedyny produkt w Polsce, który zawiera pasteryzowaną bakterię Akkermansia muciniphila MucT!

Ta szczególna bakteria jest tak wyjątkowa, że już powstało 1134 naukowych publikacji na jej temat (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=akkermansia+muciniphila), a nie ma żadnych wątpliwości, że ta liczba będzie dynamicznie wzrastać w najbliższej przyszłości.

Postbiotyk, nowa żywność, Akkermansia!

Historia bakterii Akkermansia muciniphila rozpoczęła się w 2004 roku, kiedy to została wyizolowana przez profesora Willema M. de Vosa. Przez 18 lat prowadzono intensywne badania nad Akkermansią, w tym eksperymentalne i kliniczne, które analizowały jej wpływ na mikrobiotę, funkcje bariery jelitowej oraz metabolizm. W tym czasie odkryto również korzystne składniki pochodzące z tej bakterii, takie jak białko Amuc_1100. Jednak trudno było zamknąć bakterię Akkermansia muciniphila w kapsułce.

Dopiero profesor Patrice D. Cani opracował pasteryzowaną formę tej bakterii, która mogła być dostarczana do klientów jako postbiotyk. Akkermansia muciniphila w postaci pasteryzowanej została wprowadzona na rynek jako NOWA ŻYWNOŚĆ i otrzymała pozytywną opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotyczącą jej bezpiecznego stosowania. Wykorzystując swoje naukowe i produkcyjne kompetencje, wprowadziliśmy tę bakterię do Polski.

Co to za bakteria, ta Akkermansia?

Akkermansia muciniphila MucT zamieszkuje w warstwie śluzu (mucynie) w naszych jelitach. Zasiedla układ pokarmowy już we wczesnym stadium życia i stanowi około 3% zdrowej mikrobioty.

Jest to bakteria o charakterze Gram-ujemnym, niezdolna do ruchu, o owalnym kształcie, aktywnie działająca głównie w jelicie grubym. Żywi się tym, czym się otacza, czyli śluzem jelitowym – nie powodując jednak jego degradacji.

Okazuje się, że osoby młode lub długowieczne, szczupłe, będące weganami i wegetarianami, a także populacje zamieszkujące tereny nieprzemysłowe, mają większe ilości Akkermansia muciniphila w swoim jelicie niż osoby starsze, otyłe, z zaburzeniami metabolicznymi i obciążone cywilizacyjnym stylem życia. To porównanie skłoniło naukowców do odkrywania mechanizmów działania Akkermansimuciniphili.

Ambasador Akkermansii – prof. Ewa Stachowska

Ambasadorem nowego postbiotyku jest profesor dr hab. n. med. Ewa Stachowska. Jest to jedna z najbardziej renomowanych specjalistek w dziedzinie żywienia, posiadająca ponad 40 tysięcy obserwujących na mediach społecznościowych. Jest również kierownikiem Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. Jej badania koncentrują się na poszukiwaniu nowoczesnych rozwiązań w dziedzinie profilaktyki żywieniowej oraz dietoterapii, a szczególnie skupia się na mikrobiocie jelitowej.

Zapytana, dlaczego zdecydowała się reprezentować Akkermansię, prof. Stachowska odpowiedziała: „Otóż dlatego, że to taki przyjaciel – mały rozmiarami, ale duży możliwościami. Świetna nowa bakteria do zadań specjalnych! Jej potencjał jest ogromny i jeśli mogłabym Akkeremansię muciniphilę porównać do postaci filmowych, to byłby to James Bond. Szybki, skuteczny i dyskretny. O uroku osobistym nie wspominając. Aha – Akkermansia muciniphila – jak Bond – lubi kobiety.”