Zyskaliśmy pięć nowych technologii i dziesięć szczepów bakteryjnych – to efekt naszej współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. 3 grudnia 2019 roku w sali senatu Collegium Maksimum współwłaściciel SANPROBI, Robert Kornecki, podpisał umowę, dzięki której wkrótce będziemy mogli przekuć dokonania naukowe w ogólnie dostępne produkty. Zakupione patenty dotyczą sprawdzonych kompozycji bakteryjnych, które chronią zwierzęta hodowlane przed chorobotwórczymi bakteriami Escherichia coli i Clostridium perfringens.
Escherichia coli i Clostridium perfringens przynoszą spore straty w gospodarstwach. Jeden z twórców opracowanych rozwiązań, prof. dr hab. Włodzimierz Grajek z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, dodał, że „(…) probiotyki chroniące zwierzęta przed tymi patogenami są poszukiwane i cenione przez hodowców”. Znalezieniem właściwej formuły zajęły się trzy instytucje: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu oraz firma JHJ sp. z o.o. z Nowej Wsi.
Inicjatywa zaczęła się od projektu „Opracowanie preparatów eubiotycznych dla zwierząt gospodarskich”. Czym są eubiotyki w tym ujęciu? Połączeniem składników bakteryjnych (probiotycznych) z roślinnymi (olejkami eterycznymi, antyoksydantami czy substancjami antybakteryjnymi). Mają być one odpowiedzią na stosowanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu w żywieniu zwierząt. Program trwał cztery lata (2012-2015) i zakończył się naukowym sukcesem. Dla Sanprobi nauka jest niewątpliwie fundamentem dalszych działań i rozwoju przedsiębiorstwa.