Gościem dietetyków ze Stowarzyszenia Spożywo jest dr hab. n. med. i o zdr. Karolina Skonieczna-Żydecka, kierownik samodzielnej pracowni badań biochemicznych w Katedrze Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Jest autorem ponad 60 prac z tzw. listy filadelfijskiej, czyli listy czasopism, które mają wysoką wartość naukową. Tematyka jej badań obejmuje zaburzenia kompozycji mikrobioty jelitowej i wpływu tych zmian na funkcjonowanie neuropsychiatryczne oraz inne manifestacje kliniczne, a także biologiczne uwarunkowania przepuszczalności bariery jelitowej.

W odcinku poruszane są m.in. następujące zagadnienia:

  • Czy możemy przeżyć bez mikroorganizmów jelitowych?
  • Czy dysbioza może być niebezpieczna dla naszego zdrowia?
  • Od czego zależy kompozycja naszej mikrobioty jelitowej?
  • W jaki sposób bakterie wpływają na naszą odporność?
  • Jaka jest recepta na „dobrą” mikrobiotę?
  • Które metabolity bakterii są szczególnie dla nas korzystne?
  • W jaki sposób działa oś mózgowo-jelitowa?