Żywienie w okresie stresu ma ogromne znaczenie. W tym odcinku dietetycy Stowarzyszenia Spożywo rozmawiają z dr n. med. Kariną Ryterską, która opowiada, jak zadbać o siebie w sytuacjach przewlekłego obciążenia organizmu stresem.
W odcinku poruszane są m.in. następujące zagadnienia:
- Które niedobory żywieniowe wpływają na gorszą odpowiedź na stres?
- Czy w stresie mamy do czynienia ze stanem zapalnym?
- Psychosomatyka – Jakie objawy w ciele świadczą o stresie?
- Jak zredukować stres przy pomocy aktywności fizycznej i technik oddechowych?
- Jak naturalnie pobudzić wydzielanie oksytocyny i serotoniny?
- Na czym polega metoda Wima Hofa?
- Jaki związek ma stres z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi chorobami przewodu pokarmowego?
- Co warto suplementować: adaptogeny, psychobiotyki, witaminy?