Rozmowa z dr n. med i n. o zdr. Mają Czerwińską-Rogowską, która w swojej pracy – jako dietetyk kliniczny – poświęca szczególną uwagę zagadnieniom onkologicznym. Opowiada o częstym niedożywieniu pacjentów, suplementacji, probiotykoterapii i różnych rodzajach metod żywieniowych w aspekcie klinicznym.

W odcinku poruszane są m.in. następujące zagadnienia:

  • Dlaczego opieka dietetyczna jest tak ważna dla pacjentów onkologicznych?
  • Jakie jest systemowe wsparcie pacjenta z nowotworem? Czy NFZ pokrywa koszt dietetyka?
  • Czy niedobory żywieniowe zależą od rodzaju nowotworu? 
  • Co to jest kacheksja i jak z nią sobie poradzić?
  • Czy nowotwór można „zagłodzić”? Skąd wziął się ten mit?
  • Czy pacjenci onkologiczni powinni pić nutridrinki?
  • Komu proponuje się żywienie dojelitowe lub pozajelitowe?
  • Czy suplementacja jest bezpieczna dla pacjentka onkologicznego?