Rozmowa z dr n. med i n. o zdr. Mają Czerwińską-Rogowską, która w swojej pracy – jako dietetyk kliniczny – poświęca szczególną uwagę zagadnieniom onkologicznym. Opowiada o częstym niedożywieniu pacjentów, suplementacji, probiotykoterapii i różnych rodzajach metod żywieniowych w aspekcie klinicznym.
W odcinku poruszane są m.in. następujące zagadnienia:
- Dlaczego opieka dietetyczna jest tak ważna dla pacjentów onkologicznych?
- Jakie jest systemowe wsparcie pacjenta z nowotworem? Czy NFZ pokrywa koszt dietetyka?
- Czy niedobory żywieniowe zależą od rodzaju nowotworu?
- Co to jest kacheksja i jak z nią sobie poradzić?
- Czy nowotwór można „zagłodzić”? Skąd wziął się ten mit?
- Czy pacjenci onkologiczni powinni pić nutridrinki?
- Komu proponuje się żywienie dojelitowe lub pozajelitowe?
- Czy suplementacja jest bezpieczna dla pacjentka onkologicznego?