III Wielkopolski Dzień Diety Bezglutenowej, Leszno, 15 czerwca 2019 r.

Raz do roku do Leszna zjeżdżają się osoby z celiakią i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, aby wypróbować nowe produkty z przekreślonym kłosem, ale i też dowiedzieć się więcej na temat swojej alergii podczas wykładów i konsultacji. W tym roku piknik odbył się 15 czerwca, tradycyjnie z inicjatywy Marty Krzyżanowskiej-Sołtysiak, znanej z bloga https://bezglutenowamama.pl/. Jako że przybyło na niego ponad 700 uczestników m.in. ze Szczecina, Wrocławia czy Katowic, nie dziwi fakt, że Leszno w materiałach organizatorki funkcjonuje jako bezglutenowa stolica Polski. Ba, na piknik dotarła nawet rodzina z Niemiec, pokonując niemal 900 km aż spod holenderskiej granicy.

I my tam byliśmy i produkty bezglutenowe jedliśmy! A były wśród nich hot-dogi, zapiekanki, lody i sorbety w wafelkach, żurek i pierogi. Naszym głównym celem było jednak informowanie uczestników o możliwościach probiotykoterapii w łagodzeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Na ten temat wypowiadali się również specjaliści z Katedry i Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Mianowicie dr n. med. Liliana Łykowska-Szuber udzieliła szczegółowej odpowiedzi na pytanie: „Czy warto stosować probiotyki u pacjenta z celiakią?”. Z kolei przedstawicielka Sanprobi, mgr Karolina Wajnor przedstawiła probiotyki jedno- i wieloszczepowe w świetle najnowszych badań.

Trzeba dodać, że w tym roku po raz pierwszy lekarze i dietetycy przygotowali swoje wykłady na podstawie pytań zgłoszonych przez uczestników podczas rejestracji na wydarzenie. Zgodnie z tym dr n. med. Iwona Krela-Kaźmierczak otrzymała pytanie: „Jakie są genetyczne uwarunkowania oraz jak diagnozować celiakię i chorobę Düringa?”, a dr n. med. Aleksandra Szymczak-Tomczak – „Czy celiakia może być powiązana z innymi chorobami?”. Wśród wykładowców była też dietetyk, mgr Martyna Marciniak, która przybliżyła dietę bezglutenową, i specjalistka diagnostyki laboratoryjnej, mgr Marta Bojer z prelekcją na temat przeciwciał w celiakii.

W pięknej scenerii pracowni ogrodniczej Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie miała miejsce nie tylko edukacja, ale i rozrywka, przygotowana specjalnie z myślą o najmłodszych uczestnikach pikniku. O dzieci zadbali instruktorzy z Pracowni pod Zieloną Kurą, organizując warsztaty stolarskie, oraz Grupa Cyrkowa Pegaz z Miejskiego Ośrodka Kultury w Lesznie. W strefie zabawy zagościł również Teatrzyk Pompon z przedstawieniem „Pompon i Czarna Chmura”. Dodajmy, że III Wielkopolski Dzień Diety Bezglutenowej przebiegł pod patronatem marszałka województwa wielkopolskiego i prezydenta Leszna.