Choć mogłoby się wydawać, że nie ma kontaktu pomiędzy jelitami a mózgiem, - choćby z uwagi na dużą odległość pomiędzy tymi organami – to są one ze sobą połączone. Jest to połączenie fizyczne (za pomocą nerwu błędnego) i biochemiczne (dzięki neurotransmiterom). Za tę komunikację odpowiedzialne są bakterie. To one wysyłają sygnały nerwowe i produkują aktywne związki. Ten szlak nazywany jest osią mózgowo-jelitową i działa w obu kierunkach, przy czym przeważają sygnały z jelita przesyłane do mózgu. Właściwy skład mikrobioty jelitowej a tym samym sprawne działanie osi mózgowo-jelitowej jest zatem wykładnikiem szeroko pojętego dobrostanu. Dlatego, gdy stresujemy się zaczyna nas boleć brzuch i odwrotnie, gdy zadbamy o dietę, a więc i o mikrobiotę, działanie układu nerwowego jest sprawniejsze.
W celu osiągnięcia największej korzyści z przyjmowania probiotyku, Sanprobi StressⓇ powinien być przyjmowany codziennie przez co najmniej 4 tygodnie. W przypadku korzystnych efektów takiej kuracji należy ją kontynuować przez kolejne co najmniej 8 tygodni. Optymalny czas trwania wynosi 3 miesiące, jednak nie istnieją przeciwskazania aby go wydłużyć.
Antybiotyki mogą niszczyć bakterie jelitowe, co często prowadzi do biegunek i innych niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Probiotyki stosuje się w trakcie terapii antybiotykowej i tuż po niej. Wspierają one odbudowę mikrobioty jelit (wcześniej zwaną mikroflorą jelitową) i zmniejszają ryzyko wystąpienie niekorzystnych następstw antybiotykoterapii, łącznie z zakażeniem bakterią Clostridium difficile, która może wywołać biegunkę poantybiotykową.
Nie ma potrzeby zachowywania odstępów czasowych między przyjmowaniem probiotyków i antybiotyków. Ponadto może to spowodować, że pacjent łatwiej zapomni o zażyciu jakiejś dawki antybiotyku lub probiotyku.
Probiotyki należy dawkować zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu produktu. Zalecenie te powstają na podstawie wyników badań klinicznych, prowadzonych dla danego szczepu lub produktu probiotycznego.
Probiotyki należy przyjmować co najmniej przez miesiąc, a najlepiej przez trzy miesiące. Po tym czasie nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, aby kontynuować stosowanie probiotyku. Można też, od czwartego do dwunastego miesiąca, stosować probiotyki jedynie przez 10 pierwszych dni każdego miesiąca.
Nie ma żadnych zdefiniowanych zaleceń. Można stosować różne schematy: na przykład: 20 dni + 10 dni przerwy; 3 miesiące + 1 miesiąc przerwy; 1 miesiąc + 14 dni przerwy, 6 miesięcy + 1 miesiąc przerwy. Można też przyjmować probiotyki stale, bez żadnych przerw.
Małe dzieci oraz niektóre osoby dorosłe nie mogą połykać kapsułek. Można wtedy zażyć zawartość kapsułki po dodaniu jej do wody lub soku o temperaturze pokojowej (ciepły płyn zabije bakterie probiotyczne). Szczepy występujące w naszych produktach mają dobrą odporność na działanie kwasu solnego i soli kwasów żółciowych. Kapsułkę należy otworzyć tuż przed podaniem. Jedynym wyjątkiem jest Sanprobi 4 Enteric, w którym szczepy probiotyczne zostały umieszczone w kapsułce DRcaps®. Ten rodzaj kapsułki ma sprawić, że produkt rozpuści się dopiero w jelicie.
Nie ma bezwzględnych przeciwwskazań do stosowania probiotyków. Dużą ostrożność trzeba zachować przy ostrym zapaleniu trzustki. Gdy chorujesz na przewlekłą chorobę lub jeżeli masz wątpliwości co do stosowania probiotyków, zapytaj o to lekarza lub farmaceuty.
Probiotyki mogą wchodzić w interakcje z lekami, dlatego zawsze przy równoczesnym przyjmowaniu probiotyków wraz z lekami trzeba zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty. Badania naukowe wykazały, że stosowanie probiotyków może zmniejszać niekorzystne działanie niektórych leków na błony śluzowe (jak np. leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych oraz inhibitorów pompy protonowej – tzw. leków na zgagę).
Takie objawy można obserwować najczęściej na początku kuracji. Jeżeli objawy występują przez 2-3 dni i nie są znaczne, jest to reakcja, jaka może mieć miejsce. Nie jest to wskazaniem do odstawienia probiotyku. Jeżeli objawy są znaczne lub utrzymują się przez dłuższy czas, powinniśmy odstawić probiotyk i sprawdzić, czy doszło do poprawy. Jeżeli dolegliwości nawracają lub nie ustępują – mimo odstawienia probiotyku – powinniśmy skonsultować się z lekarzem.
Probiotyki zawierające rodzaje Lactobacillus i Bifidobacterium są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Jednakże zawsze przed przyjmowaniem probiotyków kobieta ciężarna powinna zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.
Bakterie te najczęściej wyizolowano z błon śluzowych zdrowych osób. Są one namnażane i liofilizowane w nowoczesnych warunkach biotechnologicznych. Szczepy te zostały dokładnie przebadane pod względem genetycznym (np. czy nie zawierają plazmidów – cząsteczek DNA, które mogą przenosić antybiotykooporność), a także udokumentowano bezpieczeństwo oraz skuteczność ich stosowania.
Psychobiotyki to „żywe bakterie, które podane w odpowiedniej dawce wspierają zdrowie psychiczne” (T. Dinan, J.F. Crayan, 2013 r.). Psychobiotyki są więc probiotykami, które oprócz typowych właściwości takich jak wspieranie przewodu pokarmowego, ochrona przed dostępem bakterii chorobotwórczych do nabłonka jelit czy wspomaganie pracy jelit, wspierają takie procesy psychiczne, jak nastrój, zdolności poznawcze, odporność na stres.
Każdy probiotyk musi mieć udokumentowany korzystny wpływ zdrowotny na organizm, czyli musi przejść badania kliniczne oraz spełniać surowe wymogi jakościowe. Kiszonki i jogurty należą do środków spożywczych, które nie są badane w tym kierunku. Trudno sobie wyobrazić, żeby producenci żywności prowadzili skomplikowane i drogie badania kliniczne oraz jakościowe. Spożywajmy więc smaczne kiszonki i pyszne jogurty, ale gdy chcemy zażyć probiotyk, to skorzystajmy z przebadanych produktów, najlepiej kupionych w aptece.
Probiotyk musi być dobrze przebadany i opisany. Należy przyjrzeć się informacjom podanym na opakowaniu preparatu. Nazwa probiotyku powinna składać się z trzech elementów: nazwy rodzajowej (np. Lactobacillus), nazwy gatunkowej (np. plantarum) i literowo-cyfrowego oznaczenia szczepu (np. 299v). Działanie probiotyków zależy od szczepu i to właśnie końcówka niesie jedną z najważniejszych informacji. Warto sprawdzić również producenta probiotyku: czy jest to firma o znanej i stabilnej pozycji na rynku aptecznym? Czy dba o najwyższy standard wytwarzania (kontrolę parametrów wilgotności i temperatury) oraz kontrolę jakości na każdym etapie produkcji? Czy jest znana przez lekarzy i farmaceutów? Czy prowadzi badania kliniczne swoich produktów?